top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Taina Mirungerii

Mirungerea este Sfanta Taina prin care se dau celui nou botezat, prin ungerea cu Sfantul si Marele Mir, darurile Duhului Sfant, ca sa sporeasca si sa se intareasca in viata cea duhovniceasca. Asezarea acestei Taine este porunca Mantuitorului: "..si iata Eu trimit fagaduinta Tatalui Meu peste voi, iar voi sedeti in cetatea Ierusalimului pana ce va veti imbraca cu putere de sus" (Luca 24:49); a fost adeverita prin coborarea Duhului Sfant in chip vazut la Botezul Mantuitorului, apoi prin cuvintele Sf apostol Pavel: "Iar Cel ce ne intareste pe noi impreuna cu voi, in Hristos, si ne-a uns pe noi este Dumnezeu care ne-a si pecetluit pe noi si a dat arvuna Duhului in inimile noastre" (II Cor. 1,21-22; Efes. 4,30). Tot asa ne invata si Sf. Apostol si Evanghelist Ioan: "Si voi ungere aveti de la Cel Sfant si stiti toate...ungerea care ati luat-o de la El, ramane intru voi si nu aveti trebuinta ca sa va invete pe voi cineva."(I Ioan, 2, 20, 27)

 

Taina Mirungerii este nedespartita de Taina Botezului si nu se repeta. Ea se savarseste imediat dupa Botez prin ungere cu Sfantul si Marele Mir. Sf. Chiril al Ierusalimului spune: "Voua dupa ce ati iesit din cristelnita sfintei ape, vi s-a dat ungerea, preinchipuirea aceluia cu care a fost uns Hristos; iar acesta este Sfantul Duh."

 

Sfantul si Marele Mir, se pregateste din undelemn, vin si din 35 diferite aromate, si se sfinteste numai de catre episcopi (can. 6 Cartagina, 418). Sfintirea Sfantului Mir este prerogativa Bisericii Autocefale, fiind, deci, sfintit de episcopii respectivei Biserici, in frunte cu Intaistatatorul ei, in Joia Patimilor, dupa Sfanta Liturghie. Sfantul Mir se da apoi preotilor pentru savarsirea Tainei Mirungerii.

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page