top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Sfanta Traditie / Holy Tradition

Sfanta Traditie 

 

Sfanta Traditie, este al doilea izvor al Revelatiei divine, a doua modalitate de pastrare si transmitere a descoperirii dumnezeiesti. Ea cuprinde totalitatea adevarurilor revelate care nu se cuprind in Sfanta Scriptura, ci au fost predate mai intai prin viu grai de catre Mantuitorul Hristos si Sfintii Apostoli fiind ulterior consemnate in scris si pastrate de catre Sfanta Biserica pana astazi.

 

Daca Sfanta Scriptura cuprinde doar o parte din intreaga invatatura revelata, dupa cuvantul Sf Ioan Evanghelistul "Sunt inca si multe alte lucruri pe care le-a facut Iisus, care daca s-ar fi scris cu deamanuntul, mi se pare ca nici in lumea aceasta n-ar incapea caritle ce s-ar fi scris" (Ioan 20:30), Sfanta Traditie cuprinde revelatia transmisa "prin cuvant"(II Tes. 2,15)

 

Insasi Sfanta Scriptura a fost scrisa pe temeiul Sfintei Traditii, caci la inceput a fost numai Traditia si apoi s-a scris Scriptura ca o parte a acesteia. Cea mai veche carte a Sfintei Scripturi s-a scris abia la anul 43, deci dupa un deceniu de propovaduire orala a Evangheliei Mantuitorului Hristos de catre Sfintii Apostoli. Mai mult, Sfantul Apostol Pavel reda invataturi ale Mantuitorului Hristos care provin din Sfanta Traditie si care nu se intalnesc in cele patru Evanghelii: "Toate vi le-am aratat, aducandu-va aminte de cuvintele Domnului Iisus, ca El a zis: Mai fericit este a da decat a lua" (Fapte, 20,35)

 

Sfanta Traditie s-a pastrat in epoca apostolica prin viu grai si in practica Bisericii, dar incepand din veacul al II-lea, numeroase invataturi si practici au fost fixate in documente precum: hotararile Sinoadelor Ecumenice, definitiile dogmatice, canoanele Sfintilor Parinti, Cultul Divin oglindit in cartile de cult si in Sfintele Liturghii, scrierile Sfintilor Parinti, viata bisericeasca exprimata in datinile, obiceiurile si practicile sale, lucrarile de arta bisericeasca, etc.

 

Sfanta Traditie, consta in ceea ce s-a crezut totdeauna, pretutindeni si de catre toti in Sfanta Biserica (Vincentiu de Lerin, sec IV). Ceea ce se gaseste in Traditie a fost crezut todeauna in Biserica, incepand cu vremurile apostolice, a fost crezut pe tot cuprinsul Bisericii, peste tot in lumea crestina, si a fost consemnat de catre majoritatea parintilor si scriitorilor bisericesti.

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page