top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Taina Marturisirii (Spovedania) sau Pocaintei

Marturisirea este Sfanta Taina prin care credinciosul primeste de la Insusi Dumnezeu iertarea pacatelor marturisite duhovnicului cu pocainta si zdrobire de inima. Aceasta Taina a fost fagaduita de Mantuitorul apostolilor cand le-a spus: "Amin graiesc voua: oricate veti lega pe pamant, vor fi legate in cer si oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in cer" (Matei 18,18; 16,19). El a asezat-o dupa sfanta Sa Inviere prin cuvintele: "Luati Duh Sfant; carora le veti ierta pacatele, se vor ierta lor, si carora le veti tine, vor fi tinute" (Ioan 20, 22-23). Puterea de a lega si dezlega pacatele o are numai Mantuitorul nostru Iisus Hristos, cum a dovedit-o cu prilejul minunilor Sale (Luca 5, 20), dar El a dat aceasta putere si Apostolilor (Ioan 20, 21-23), si prin acestia episcopilor si preotilor.

 

Conditiile iertarii pacatelor sunt: adanca parere de rau pentru pacatele savarsite, marturisirea lor duhovnicului cu hotararea de a nu mai gresi, credinta puternica in Hristos si nadejdea in indurarea Lui.

 

Dezlegarea pacatelor este iertarea desavarsita a pacatelor si reasezarea celui ce se pocaieste sub puterea harului. Iata ce zice Sf. Ioan Gura de Aur despre puterea de a dezlega, incredintata preotilor: "Locuitori ai pamantului si ducandu-si viata pe el, preotii au fost cinstiti cu increderea de a administra cele ceresti; ei au primit puterea pe care Dumnezeu nici Ingerilor si nici Arhanghelilor nu a dat-o. Acestora nu li s-a spus: Cate veti lega pe pamant vor fi legate si in ceruri, si cate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in ceruri. Stapanitorii pamantului au puterea de a lega, dar numai trupurile. Lantul, insa, pe care Dumnezeu l-a dat preotilor, atinge sufletul si e lung pana la ceruri. Cele ce fac preotii aici jos, Dumnezeu le intareste sus, si Stapanul aproba hotararea servilor Sai. Ce altceva le-a dat decat putere cereasca? Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi" (Ioan 20, 23). Ce autoritate ar putea fi mai mare decat aceasta: "Tatal a dat Fiului toata judecata"(Ioan 5: 22). Iar eu vad ca toata aceasta putere a fost data preotilor de catre Fiul" (Sf Ioan Gura de Aur, Despre Preotie)

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page