top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Sfanta Taina a Preotiei

Hirotonia sau Preotia este Taina prin care cei anume pregatiti primesc, prin punerea mainilor si rugaciunea Arhiereului, puterea de a propovodui cuvantul lui Dumnezeu, de a sfinti prin Sfintele Taine si slujbele bisericesti si de a conduce pe cei credinciosi la mantuire ( Matei 28,19-20).

 

Mantuitorul a asezat aceasta Sfanta Taina chiar in prima zi a Invierii Sale, prin cuvintele spuse Apostolilor: "Precum M-a trimis pe Mine Tatal si Eu va trimit pe voi. Si aceasta zicand a suflat asupra lor si a zis: Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute" (Ioan 20,21-23). Sfanta Scriptura invata ca preotia se da prin punerea mainilor ( Fapte 14,23; ITim.4,14; 5,22) si ca ea este lucrarea Duhului Sfant, cum zice Sf. Apostol Pavel preotilor din Efes : "Luati aminte de voi si de toata turma intru care Duhul Sfant v-a pus pe voi episcopi, ca sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu"(Fapte 20,28).

 

Puterea de a vesti cuvantul lui Dumnezeu a fost data de Mantuitorul odata cu cea sfintitoare si de conducere prin cuvintele: " Mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului" ( Matei 28-19-20).

 

Puterea sfintitoare a fost indicata si prin cuvintele de la Cina cea de Taina: " Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea" (Luca 22,19;I Cor.11,24-25). Despre puterea sfintitoare a preotiei vorbeste si Sf. Apostol Pavel: "Asa sa ne socoteasca pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos si iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu"(I Cor.4,1).

 

Puterea de conducere duhovniceasca a fost aratata concret prin cuvintele: "Cel ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta si cel ce se leapada de voi de mine se leapada" (Luca 10,16).

 

Ierarhia bisericeasca sau preotia sacramentala are trei trepte:

 

1) Treapta arhiereasca-venind de-a dreptul de la Apostoli, prin succesiunea apostolica sau episcopala. Ea are plinatatea celor trei puteri: de a invata, de a savarsi cele sfinte, de a conduce Biserica. 2)Treapta preoteasca primeste aceste trei puteri de la arhiereu, insa fara dreptul de a hirotoni si de a sfinti Mirul si Sf. Antimis.

3) Treapta diaconeasca primeste in Taina Hirotoniei, de la arhiereu, puterea de a ajuta pe arhiereu si preot, insa fara a putea savarsi singur Sfintele Taine si Ierurgii. Cele trei trepte harice ale ierarhiei bisericesti, conferite prin Taina Hirotoniei, sunt adeverite de Sfanta Scriptura si de Sfanta Traditie. Sfantul Ignatie scrie: " De asemeni toti sa cinsteasca pe diaconi ca pe Iisus Hristos, pe episcopi ca pe chipul Tatalui, iar pe preoti ca pe soborul lui Dumnezeu si ca adunare a Apostolilor. Fara acestia nu se numeste Biserica"( Sf. Ignatie 3,1).

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page