top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Sfanta Taina a Nuntii

Nunta este Sfanta Taina prin care, dupa fagaduinta mirelui si miresei, data liber in fata preotului, de a trai impreuna, in iubire, toata viata, pentru a naste si a creste copii si a se ajuta reciproc, li se impartaseste harul dumnezeiesc care intareste si inalta insotirea lor naturala, prefacand-o intr-o desavarsita si curata legatura morala, intr-o unitate dupa chipul legaturii dintre Hristos si Biserica.

 

Casatoria civila este o insotire pe viata intre un barbat si o femeie, prin liber consimtamant in conditiile legii, adica are la baza un contract plecand de la afectiunea reciproca, pe cand nunta crestina, care presupune in prealabil casatoria civila ca asezamant natural, este o insotire sfanta, facuta cu binecuvantarea lui Dumnezeu in Sfanta Biserica, prin Taina Nuntii sau a Cununiei, care sfinteste iubirea si legatura celor insotiti.

 

De la inceput, de cand Ziditorul a facut pe om, casatoria apare ca un asezamant natural, legat de insasi natura omului, dar de origine divina, instituit prin cuvintele: "Si a zis Domnul Dumnezeu, Nu este bine sa fie omul singur, sa-i facem ajutor asemenea lui"(Fac 2, 18). Apoi a binecuvantat insotirea barbatului cu femeia zicand: "Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti" (Fac 1,28). Dar legatura aceasta decazuta prin pacat, Mantuitorul o restaureaza si o inalta la rangul de Taina. Astfel El ia parte la nunta din Cana, pe care o sfinteste prin prezenta Sa, si prin prefacerea apei in vin.

 

Sfantul Apostol Pavel infatiseaza nunta ca pe o Sfanta Taina, asemenea celei mari a unirii dintre Hristos si Biserica: " Pentru aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica"(Efes.5,31-32).

 

Dupa Sfantul Ignatie Teoforul nunta crestina nu poate avea loc decat :"dupa Domnul, si nu dupa pofta". Casatoria este taina iubirii dumnezeiesti si pentru aceasta ea priveste intreaga Biserica. Sfanta Mucenita Alexandra imparateasa Rusiei afirma: "Fara binecuvantarea lui Dumnezeu, fara ca El sa sfinteasca nunta, toate felicitarile si urarile de bine ale prietenilor vor fi vorbe goale. Fara binecuvantarea lui de zi cu zi, nici macar cea mai tandra si adevarata dragoste nu va putea da tot ce-i trebuie inimii insetate. Fara binecuvantarea Cerului, toata frumusetea, bucuria, valoarea vietii de familie pot fi distruse in orice clipa". Darul iubirii, care este dat prin Taina Cununiei de binecuvantarea lui Dumnezeu, este un dar vesnic si iubirea nu poate fi desfiintata, nu poate inceta odata cu moartea. Aceasta reprezinta garantia faptului ca nunta crestineasca se savarseste in vesnicie". (Cum sa intemeiem o familie ortodoxa)

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page