top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Sfanta Taina a Impartasaniei

Sfanta Impartasanie este Taina prin care crestinul se impartaseste cu insusi Trupul si Sangele Domnului, care pastreaza numai pentru ochii nostri trupesti, chipul de paine si de vin.

 

Taina Sfintei Impartasanii a fost asezata de Mantuitorul Hristos la Cina cea de Taina, cand a luat painea, S-a rugat si a binecuvantat-o zicand: "Luati mancati acesta este trupul Meu". Apoi a luat paharul, a multumit, l-a binecuvantat zicand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei 26, 26-28; Luca 22, 19-20; Ioan 6,35; I Cor. 11, 23-25). Apoi a adaugat: "Aceasta s-o faceti intru pomenirea Mea"(Luca 22, 19; I Cor. 11, 24, 25).

 

Prin puterea Sfantului Duh invocata asupra lor, de episcopul sau preotul liturghisitor, painea si vinul se prefac in chip tainic in Trupul adevarat si Sangele adevarat al Mantuitorului Hristos.

 

Inca din timpul vietii Sale, inainte de Patimi, Mantuitorul Se infatisaza oamenilor ca "Painea Vietii" si ca adevarata mancare si bautura: "Eu sunt painea vietii...Eu sunt painea cea vie, care s-a pogorat din cer. De va manca cineva din painea aceasta, va fi viu in veci; iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este Trupul Meu....Daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu, are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu este adevarata bautura. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu, intru Mine ramane si Eu intru el"( Ioan 6,48,51, 53-56). Mantuitorul ne asigura ca noi vom manca Trupul Lui si vom bea Sangele Lui cu adevarat, nu in inchipuire, cum pretindeau ereticii timpurilor vechi si unii dintre protestanti. Sf. Apostol Pavel intareste acest lucru prin cuvintele: "Oricine va manca painea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, vinovat va fi Trupului si Sangelui Domnului"(I Cor.11, 27).

 

Modul cum se preface painea si vinul in Trupul si Sangele Mantuitorului, este o Taina care depaseste puterea noastra de intelegere. Sfintii Parinti spun ca puterea Sfantului Duh care se pogoara la rugaciunea preotului preface painea si vinul. Iata ce spune in aceasta privinta Sf. Ioan Damaschin: "Insasi painea si insusi vinul se prefac in Trupul si Sangele Domnului. Iar daca intrebi de chipul cum se petrece aceasta, ti-e de ajuns sa auzi ca prin Sfantul Duh, asa cu Domnul si-a luat Luisi in Sine trupul din Sfanta Nascatoare de Dumnezeu prin Duhul Sfant. Nu stim nimic mai mult decat ca este Cuvantul adevarat, lucrator si atotputernic al lui Dumnezeu, dar chipul cum, nu poate fi cercetat. Nu e lipsit de interes sa spun si acest lucru, ca dupa cum in chip firesc painea prin mancare si vinul si apa prin bautura se prefac in trupul si sangele celui ce mananca si bea si nu ajung un alt trup pe langa cel dintai, tot asa painea punerii inainte, vinul si apa prin chemarea si venirea Duhului Sfant, se prefac intr-un chip mai presus de fire in Trupul si Sangele lui Hristos, nu sunt doi ci unul si acelasi.Painea si vinul nu sunt icoana Trupului si Sangelui lui Hristos- sa nu fie!-,ci insusi Trupul indumnezeit al Domnului, pentru ca Domnul insusi a zis: "Acesta nu este chipul Trupului, ci "Trupul Meu" si nu chipul Sangelui, ci "Sangele Meu"(Sf Ioan Damaschin, Dogmatica).

 

Prefacerea Sfintelor Daruri, are loc in timpul Sfintei Liturghii, atunci cand preotul, ridicand mainile, fruntea si inima catre cer, se roaga fierbinte lui Dumnezeu, in taina: "Trimite Duhul Tau cel sfant peste noi si peste darurile acestea, ce sunt puse inainte, si fa, adica, painea aceasta, cinstit Trupul Hristosului Tau; iar ce este in paharul acesta, cinstit Sangele Hristosului Tau, prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfant! Amin. Amin. Amin."

 

Sfanta Impartasanie este si jertfa. Lucrul acesta se intelege intai din insesi cuvintele de intemeiere a acestei Taine unde se spune: "Acesta este Trupul Meu care se frange pentru voi "(I Cor. 11,24). "Acesta este sangele Meu, al legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei 26,28). "Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi" (Luca 22,19)."Acest pahar este Legea cea noua intru Sangele Meu, carele pentru voi se varsa"( Luca 22, 20). Despartirea trupului de sange arata firea de jertfa a Sfintei Impartasanii: Trupul se frange si sangele se varsa numai in jertfa. In al doilea rand, Sfanta Impartasanie face prezenta si continua jertfa de pe Golgota. Mantuitorul e jertfitor si jertfa. E jertfitor ca Arhiereu si jertfa noua intocmai ca sfanta Sa jertfa pe Cruce.

 

Cel ce se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului se uneste tainic cu Domnul, si prin aceasta isi umple sufletul cu har si cu toate bucuriile si bunurile duhovnicesti pe care le aduce o asemenea unire: "Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu, ramane intru Mine si Eu intru El."(Ioan 6:56). Isi sporeste viata duhovniceasca: "Cel ce Ma mananca va trai prin Mine" (Ioan 6, 57); "Cel ce mananca painea acesta va trai in veac" (Ioan 6, 58). Sf Ignatie Purtatorul de Dumnezeu sustine ca Sfanta Impartasanie este "leacul nemuririi". Acelasi lucru il invata si Liturghiile Sfantului Vasile si a Sfantului Ioan Gura de Aur. Aceste Sfinte Liturghii au cuvintele: "Se impartaseste robul lui Dumnezeu..., spre iertarea pacatelor si spre viata de veci". Sfanta Impartasanie pastreaza si stransa legatura cu intregul Trup al Bisericii, in care Domnul se afla fara intrerupere.

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page