top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Rugaciunile diminetii

Sculându-te din somn, fara lene si cu mintea treaza, sa te departezi de asternut si îndata te închina de trei ori, zicând: Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

 

Dupa aceasta sa stai putin în tacere, pâna ce se vor linisti toate simturile tale si atunci sa faci trei închinaciuni pâna la pamânt si, de esti preot, sa zici:

 

Binecuvântat este Dumnenzeul nostru totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Iar de nu esti preot, sa zici: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne pe noi. Amin.

 

Si sa zici iarasi: Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

 

Împarate ceresc, Mângaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le împlinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste întru noi, si ne curateste pe noi de toata întinaciunea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre.

 

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. (de 3 ori)

 

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapâne, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau. Doamne miluieste. (de 3 ori)

 

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh. Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Tatal nostru, Carele esti în ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie împaratia Ta, faca-se voia Ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresealele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pre noi în ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Ca a Ta este împaratia si puterea si slava, a Tatalui, si a Fiului, si a Sfântului Duh. Acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Apoi troparele acestea:

 

Sculându-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cântare îngereasca strigam Tie, Puternice: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti Dumnezeule; pentru rugaciunile îngerilor Tai, miluieste-ne pe noi.

 

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh.

 

Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Preasfânta Treime: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti Dumnezeule; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

 

Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi, ci cu frica sa strigam în miezul noptii: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti Dumnezeule; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

 

Doamne miluieste (de 12 ori), apoi rugaciunea aceasta:

 

Din somn sculându-ma, multumescu-Ti Tie, Preasfânta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru îndelunga-rabdarea Ta, nu Te-ai mâniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele, ci ai facut iubire de oameni dupa obicei; si în deznadajduire zacând eu, m-ai ridicat, ca sa mânec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum lumineaza-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca sa ma învat cuvintele Tale, sa înteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cânt în marturisirea inimii si sa laud preasfânt numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Alta rugaciune:

 

Slava Tie, Împarate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea Ta de grija cea dumnezeiasca si de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine pacatosul si nevrednicul, a ma scula din somn si a dobândi intrare în sfânta casa Ta. Primeste, Doamne, si glasul rugaciunii mele, ca si al sfintelor si întelegatoarelor tale Puteri, si binevoieste ca, din inima curata si cu duh de umilinta sa Ti se aduca Tie lauda din necuratele mele buze, ca si eu sa ma fac partas fecioarelor celor întelepte, cu luminata faclia sufletului meu, si sa Te slavesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul, Cel slavit în Tatal si în Duhul Sfânt. Amin.

 

Apoi:

 

Veniti sa ne închinam Împaratului nostru Dumnezeu. Veniti sa ne închinam si sa cadem la Hristos, Împaratul nostru Dumnezeu. Veniti sa ne închinam si sa cadem la Însusi Hristos, Împaratul si Dumnezeul nostru. (cu trei închinaciuni)

 

Apoi îndata Psalmul 50:

 

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea îndurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea, si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu înaintea mea este pururea. Tie Unuia am gresit, si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu. Ca iata întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vârtos decât zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fata Ta de catre pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste întru mine, Dumnezeule, si Duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfânt nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu Duh stapânitor ma întareste. Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sânge Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

 

Apoi

 

Rugaciunea întâia, a Sfântului Macarie cel Mare:

 

Doamne, curateste-ma pe mine pacatosul, ca niciodata n-am facut bine înaintea Ta. Izbaveste-ma, deci de vicleanul si fa sa fie întru mine voia Ta, ca fara de osânda sa deschid gura mea cea nevrednica si sa laud preasfânt numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunea a doua, a Sfântului Macarie cel Mare:

 

Din somn sculându-ma, cântare de miez de noapte aduc Tie, Mântuitorule, si înaintea Ta cazând, strig: Nu ma lasa sa adorm în moartea pacatelor, ci ma miluieste, Cel ce Te-ai rastignit de voie, si pe mine, cel ce zac în lene, grabind ma scoala si ma mântuieste, ca sa stau înaintea Ta în rugaciuni; iar dupa somnul noptii, sa-mi luminezi ziua fara de pacat, Hristoase Doamne, si ma mântuieste.

 

Rugaciunea a treia, a Sfântului Macarie cel Mare:

 

Sculându-ma din somn, catre Tine, Stapâne, Iubitorule de oameni, scap si spre lucrurile Tale ma nevoiesc. Ma rog Tie, ajuta-mi cu milostivirea Ta în toata vremea si în tot lucrul. Izbaveste-ma de toate lucrurile lumesti cele rele si de sporirea diavoleasca izbaveste-ma si ma du întru împaratia Ta cea vesnica. Ca Tu esti Facatorul meu si Purtatorul de grija si Datatorul a tot binele si în Tine este toata nadejdea mea si Tie slava înalt, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunea a patra, a Sfântului Macarie cel Mare:

 

Doamne, Cel ce cu multa bunatatea Ta si cu îndurarile Tale cele mari mi-ai dat mie, robului Tau, de am trecut timpul noptii acesteia fara ispita de toata rautatea pizmasului, Tu Însuti Stapâne, Facatorule a toate câte sunt, învredniceste-ma cu adevarata lumina Ta, ca sa fac voia Ta cu inima luminata, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunea a cincea:

 

Doamne, Dumnezeule, Atottiitorule, Care primesti de la puterile Tale cele ceresti cântarea Sfintei Treimi, primeste si de la noi, nevrednicii robii Tai, cântarea Sfintei Treimi si ne daruieste ca, în toti anii vietii noastre si în tot ceasul, Tie slava sa-Ti înaltam: Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunea a sasea:

 

Doamne Atottiitorule, Dumnezeul puterilor si a tuturor trupurile, Care între cele de sus locuiesti si spre cele de jos privesti; Cel ce ispitesti inimile si rarunchii si tainele oamenilor le stii cu adevarat; Lumina fara de început si pururea fiitoare, în care nu este mutare sau umbra de schimbare; Însuti, Împarate fara de moarte, primeste rugaciunile noastre pe care le aducem Tie din gurile noastre cele necurate, în aceast ceas al noptii, îndraznind pentru multimea milelor Tale. Lasa noua greselile ce am gresit înaintea Ta, cu cuvântul, cu lucrul, din stiinta si din nestiinta. Curateste-ne pe noi de toate întinaciunile trupesti si sufletesti, facându-ne pe noi casa cinstitului si Sfântului Tau Duh. Si ne daruieste noua cu inima veghetoare si curata sa trecem toata noaptea acestei vieti, asteptând luminata si sfânta zi a Unuia-Nascut Fiului Tau, a Domnului Dumnezeului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când va veni pe pamânt cu slava sa judece pe toti si sa plateasca fiecaruia dupa faptele lui. Ca sa nu fim aflati zacând si dormitând, ci priveghind si sculati în lucrarea poruncilor Lui si sa fim gata a intra în bucuria si camara slavei Lui celei dumnezeiesti, unde este glasul cel neîncetat celor ce Te lauda si nespusa dulceata celor ce vad pururea frumusetea cea nespusa a slavei Tale. Ca Tu esti lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti toate, si pe Tine Te lauda toata faptura în veci. Amin.

 

Rugaciunea a saptea:

 

Pe Tine Te binecuvântam, Dumnezeule preaînalte si Doamne al milelor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari si cu anevoie de urmat, slavite si prea minunate, care nu au numar. Cel ce ne-ai dat noua somn spre odihna neputintelor noastre si spre repaos de ostenelile trupului, multumindu-Ti ca nu ne-ai pierdut pe noi cu faradelegile noastre, ci dupa obicei Te-ai aratat iubitor de oameni si ne-ai ridicat pe noi a mâneca si a slavi stapânirea Ta. Pentru aceea ne rugam bunatatii Tale celei neasemanate: lumineaza ochii gândului nostru si ridica mintea noastra din somnul cel greu al lenei si ne deschide gura noastra si o umple de laudele Tale, ca sa putem în liniste a cânta, a striga si a ne marturisi pururea Tie: Dumnezeului Celui slavit în toate si de toti, Tatalui Celui fara de început, împreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau, si Preasfântului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunea a opta, a Sfântului Ioan Gura de Aur: Dupa numarul ceasurilor noptii si ale zilei:

 

Pentru ceasurile noptii:

 

Doamne, nu ma lipsi pe mine de binele Tau cel ceresc. Doamne, izbaveste-ma de chinurile cele vesnice. Doamne, de am gresit fie cu mintea, fie cu gândul, sau cu cuvântul, sau cu lucrul, iarta-ma. Doamne, izbaveste-ma de toata nestiinta si uitarea, de neîndraznirea si de nesimtirea cea împietrita. Doamne, izbaveste-ma de toata ispitirea. Doamne, lumineaza-mi inima pe care a întunecat-o pofta cea rea. Doamne, eu ca un om am gresit, iar Tu ca un Dumnezeu îndurator, miluieste-ma, vazând neputinta sufletului meu. Doamne, trimite mila Ta în ajutorul meu, ca sa preaslavesc preasfânt numele Tau. Doamne Iisuse Hristoase, scrie-ma pe mine, robul Tau, în cartea vietii si-mi daruieste sfârsit bun. Doamne Dumnezeul meu, desi n-am facut nici un bine inaintea Ta, da-mi, dupa harul Tau, sa pun început bun. Doamne, stropeste inima mea cu roua harului Tau. Doamne al cerului si al pamântului, pomeneste-ma pe mine, pacatosul, rusinatul si necuratul robul Tau, întru împaratia Ta. Amin.

 

Pentru ceasurile zilei:

 

Doamne, primeste-ma întru pocainta. Doamne, nu ma lasa pe mine. Doamne, nu ma duce pe mine în ispita. Doamne, da-mi cuget bun. Doamne, da-mi lacrimi si aducere aminte de moarte si umilinta. Doamne, da-mi cuget sa marturisesc toate pacatele mele. Doamne, da-mi smerenie, curatie si ascultare. Doamne, da-mi rabdare si voie nebiruita si blândete. Doamne, sadeste în mine radacina bunatatilor si frica Ta în inima mea. Doamne, învredniceste-ma sa Te iubesc cu tot sufletul si gândul meu si sa fac în toate voia Ta. Doamne, apara-ma de oamenii gâlcevitori, de diavoli, de patimile trupesti si de toate celelalte lucruri necuvioase. Doamne, stiu ca faci precum vrei Tu, deci sa fie si întru mine, pacatosul, voia Ta, ca binecuvântat esti în veci. Amin.

 

Rugaciunea a noua, catre sfântul înger, pazitorul vietii:

 

Îngerule cel sfânt al lui Hristos, catre tine cad si ma rog, pazitorul meu cel sfânt, care esti dat mie de la Sfântul Botez spre pazirea sufletului si a pacatosului meu trup. Iar eu, cu lenea mea si cu obiceiurile mele cele rele, am mâniat preacurata lumina ta si te-am izgonit de la mine prin toate lucrurile cele de rusine: cu minciunile, cu clevetirile, cu pizma, cu osândirea, cu trufia, cu neplecarea, cu neiubirea de frati si cu tinerea de minte a raului, cu iubirea de argint, cu desfrânarea, cu mânia, cu scumpetea, cu mâncarea cea fara de sat, cu betia, cu multa vorbire, cu gândurile cele rele si viclene, cu obiceiurile cele rele si cu aprinderea spre desfrânare, având osebita voire spre toata pofta cea trupeasca. O, rea voire a mea, pe care nici dobitoacele cele necuvântatoare nu o au! Dar cum vei putea sa cauti spre mine sau sa te apropii de mine, cel necurat? Sau cu ce ochi, îngerule al lui Hristos, vei cauta spre mine, cel ce m-am încurcat asa rau în lucrurile cele întinate? Sau cum voi putea sa-mi cer iertare pentru faptele mele cele amare, rele si viclene, în care cad în toate zilele si noptile si în tot ceasul? De aceea cad înaintea ta si ma rog, pazitorul meu cel sfânt, milostiveste-te spre mine, pacatosul si-mi fii mie într-ajutor si sprijinitor asupra pizmasului meu celui rau, cu sfintele tale rugaciuni, si împaratiei lui Dumnezeu ma fa partas, cu toti sfintii, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

 

Rugaciunea a zecea, catre Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu:

 

Preasfânta Stapâna mea de Dumnezeu Nascatoare, cu sfintele si preaputernicele tale rugaciuni izgoneste de la mine, smeritul si ticalosul robul Tau, deznadajduirea, uitarea, necunostinta, nepurtarea de grija si toate gândurile cele întinate, cele rele si hulitoare de la ticaloasa mea inima si de la întunecata mea minte. Si stinge vapaia poftelor mele, ca sarac sunt si ticalos. Si ma izbaveste de multe rele si aduceri-aminte si naravuri, si de toate faptele cele rele ma slobozeste. Ca binecuvântata esti de toate neamurile, preacinstitul tau nume se slaveste în vecii vecilor. Amin.

 

Alta rugaciune catre Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu:

 

Împarateasa mea prea buna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor mâhniti, acoperirea celor necajiti, vezi nevoia mea, vezi necazul meu; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu îl stii; dezleaga-l precum vrei, ca n-am alt ajutor afara de tine, nici alta folositoare grabnica, nici alta mângâietoare buna afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi în vecii vecilor. Amin. Apoi: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii si mai marita fara de asemanare decât serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvinteaza, si otpustul.

 

Iar daca nu esti preot:

 

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page