top of page

“Hristos se naste, slaviti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L! Hristos pe pamant, inaltati-va!

Acelea pe care altadata patriarhii le doreau cu infocare, profetii le preziceau, iar dreptii pofteau sa le vada, acelea s-au implinit si au luat astazi sfarsit. Dumnezeu pe pamant S-a aratat in trup si cu oamenii a petrecut. Sa ne bucuram, dar, si sa ne veselim iubitilor. Daca Ioan, in pantecele maicii sale fiind, a saltat cand a intrat preasfanta fecioara Maria la Elisabeta, cu mult mai mult noi trebuie sa saltam si sa ne bucuram cand vedem pe Insusi Mantuitorul nostru nascut astazi; cu mult mai mult trebuie sa ne minunam si sa ne inspaimantam de maretia intruparii care depaseste orice intelegere.

Taina straina si minunata vad! Cantecele pastorilor rasuna in jurul urechilor mele. Nu fluiera o cantare lipsita de noima, ci ei canta cantare cereasca. Ingerii canta, Arhanghelii psalmodiaza, Heruvimii inalta imne, Serafimii doxologesc.Toti praznuiesc vazand pe Dumnezeu pe pamant si pe om in ceruri, pe cel de sus, jos, din pricina tainei intruparii, pe cel de jos, sus, din pricina iubirii de oameni.

Dar ce sa spun, ce sa graiesc? Minunea ma inspaimanta. Cel Batran in zile S-a facut prunc, Cel ce sta pe scaun inalt si preainaltat,este asezat in iesle. Cel nepipait, Cel curat, Cel nealcatuit, Cel netrupesc este cuprins de maini omenesti; Cel ce a rupt legaturile pacatului este infasat in scutece, pentru ca aceasta voieste. Voieste sa prefaca necinstea in cinste, voieste sa imbrace cu slava pe cel neslavit, voieste sa arate chip de virtute pe cel supus ocarii. De asta ia trupul meu, ca eu sa-I fac in mine loc cuvantului Lui. Imi ia trupul meu, ca sa-mi dea Duhul Lui. Imi da si-mi ia, ca sa-mi dea visterie de viata. Imi ia trupul meu ca sa ma sfinteasca. Imi da Duhul Lui, ca sa ma mantuiasca.

Vad pe teslar si ieslea, vad pe Prunc si scutecele, vad nasterea fecioarei lipsita de cele de trebuinta.Toate incarcate de saracie, toate pline de lipsa. Iata bogatie in mare saracie! Cum a saracit pentru noi cand era bogat? Cum n-a avut nici pat ,nici asternut, ci a fost aruncat in ieslea goala? O, saracie izvor de bogatie! O, bogatie nemasurata ce ai chip de saracie! In iesle sta si zguduie lumea! In scutece se infasoara si va sfarama legaturile pacatului. Inca n-a rostit cuvant deslusit si a si-nvatat pe magi, i-a si intors la credinta.

Veniti sa sarbatorim! Veniti sa praznuim! Strain e chipul sarbatorii, caci preaslavit este cuvantul nasterii. Astazi legatura cea veche s-a dezlegat, diavolul s-a rusinat, dracii au fugit, moartea s-a zdrobit, raiul s-a deschis, blestemul s-a pierdut, pacatul s-a alungat, inselaciunea s-a izgonit, adevarul a venit, credinta pretutindeni s-a raspandit si s-a latit. Vietuirea celor de sus pe pamant s-a sadit, ingerii cu oamenii impreuna vietuiesc, oamenii cu ingerii fara de teama vorbesc.

Dumnezeului nostru slava in veci. Amin!

(Sfantul Ioan Gura de Aur, Predici La Sarbatori Imparatesti Si Cuvantari de Lauda La Sfinti)

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page