top of page

Program Liturgic

Icoana Zilei

Calendar Ortodox

Sfanta Evanghelie

 

Darul Maicii Domnului si binecuvantarea Sfantului Munte Athos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu si din mila Maicii Domnului, in anul 2013, Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Sacramento, a primit de la Schitul Romanesc Prodromu din Sfantul Munte Athos, o icoana a Maicii Domnului de dimensiuni mari care a fost pictata dupa modelul icoanei facatoare de minuni Prodromita.

 

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adica Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, comoara Schitului Sfântul Ioan Botezătorul - Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, pentru că icoane nefăcute de mână omenească sunt puține în toată lumea ortodoxă.

 

În anul 1863, în timpul lucrărilor de ridicare ale schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon căuta un iconar care să zugrăvească pe lemn de tei o icoană a Maicii Domnului care să fie pictată potrivit rânduielilor bisericeşti: citirea zilnică a Acatistului Maicii Domnului, post negru cu o singură masă pe zi la sfârşitul lucrului, înfrânarea de la mânie, mândrie şi păcate trupeşti, precum şi celelalte rânduieli.

 

Cuvioşii Nifon şi Nectarie i-au incredintat pictura icoanei iconarului Iordache Nicolau, om evlavios şi cu frica lui Dumnezeu care a inceput a lucra fru­mos şi cu bună sporire. Dupa ceva vreme iconarul a ter­mi­nat veşmin­tele şi ce­lelalte părţi ale icoanei, iar la urma după cum este obiceiul in zugravirea icoanelor a inceput lucrul la Sfintele Fete ale Maicii Domnului si Pruncului Hristos. Din pacate insa, desi era experimentat s-a poticnit inexplicabil la zugravirea Sfintelor Fete si cu amaraciune acoperind icoana si incuind atelierul s-a retras lasand lucrul pe a doua zi. În dimineaţa următoare, a ramas uimit că icoana era desăvârşită, fără să înţeleagă cum se petrecuse această minune.

 

La schitul Prodromul se găsește un document datat 29 iunie 1863 care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache iscălită cu propria sa mâ­nă: "Eu, Iordache Nicolau, zugrav din târgul Iași, am zugrăvit această sfântă icoană a Maici Domnului cu însăși mâna mea, la care a venit o minune: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a lui Iisus Hristos. Privind eu la chipuri, cu totul a ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. A doua zi, după ce m-am sculat, am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului, rugându-mă să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei icoana. Când m-am dus să mă apuc de lucru, am aflat chipurile drese desăvârșit, precum se vede. Văzând această minune, n-am mai indraznit a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost aceasta că am dat lustru la o asemenea minune".

 

Dimensiunile icoanei sunt de 100/70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii cum că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

 

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința cum că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească.

 

De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise mai multor biserici, toate fiind făcătoare de minuni. O copie a icoanei a ajuns si in Sacramento si se afla in biserica Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

 

Acesta icoana a fost pictata si apoi a fost impodobita si sfintita de parintii prodromiti in timpul Postului Mare, a iestit din Sfantul Munte in praznicul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, a parasit Grecia in praznicul Izvorului Tamaduirii si a ajuns in nevrednicele noastre maini in praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Adresa / Address:

Biserica Ortodoxa Romana Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil/

Romanian Orthodox Church

Holy Archangels Michael and Gabriel

4633 Raley Blvd

Sacramento, CA 95838

 

Telefon/ Phone:

909-480-9139

 

Email:

rocarchangels@gmail.com

 

 

 

Gaseste-ne pe Facebook:

Doriti sa primiti  buletinul  parohial, notificari evenimente, sarbatori, etc.  ?

bottom of page